Merthogy a vonatokon nem csak szunyókálni lehet, kedves japánok, hanem akár műalkotásokat nézegetni is. Üzeni a Japán Vasúttársaság a Niigata-ba utazóknak. Niigata nem rossz hely, de a főbb tursita célpontok között mégsem szerepel. Akár belföldi, akár külföldről érkező utazók tervezgetik, hova menjenek, az első öt, vagy akár az első tíz felmerülő ötletben Niigata nem lesz benne. Amire büszkék lehetnek (és vannak): a helyi tűzijáték-fesztivál és a tény, hogy megáll náluk a szuperexpressz. Nem elhanyagolható a helyi kávé és süti-kultúra sem. Mégis, mindez nem teszi elég vonzóvá a helyet. Legalábbis külön-külön nem, nade egyetlen nagy csomagba összerakva? Ez az ötlet magyarázza a Genbi Shinkansen létrejöttét.  

Ha valaki épp Niigata felé utazna, ugorjon fel erre az (Echigo-Yuzawa nevű síparadicsomból induló, helyek között, völgyek között zakatoló) új vonatra! A név a “kortárs” (gen) és a “szépség” (bi) jelentésű kínai írásjelek összetétele, a szerelvény külsejét csillogó koromfekete festék borítja, a 6 kocsiból 5 pedig kiállítóteremként működik. 

Ebben az utazó galériában (a szlogen szerint “a világ leggyorsabb múzeuma”) kortárs japán - persze niigata-i származású - művészek munkáit láthatjuk. Négy kocsiban állandó kiállítás, egyben időleges, mindig változó. Emellett ott van még a játszó-kocsi a gyerekeknek. Elszórakozhatnak ott a mászókákkal és játékvonatokkal, amíg a szüleik a kávézó-kocsiban választanak valamit a niigata-i kávékat és süteményeket bemutató étlapról. Kezdetben pusztán annyi volt az ötlet, hogy már létező műalkotásokat helyeznek el a vonaton, de ahogy várni lehet, ez hamar továbbfejlődött. A művészek mostmár kifejezetten ehhez a sajátos térhez/helyszínhez igazított művek létrehozásán dolgoznak. 

A zárt, szögletes, keskeny, hosszúkás tér, az állandó ringatózó mozgás, a változó háttér és fény - mindezek érdekes kihívásokhoz és megoldásokhoz vezetnek. Az aszimmetrikusan megtervezett vonatnak csak az egyik oldalán vannak ablakok, a másikat gigantikus fényképek borítják: a helyi tűzijáték-fesztivál szemkápráztató színei. 

Aki csak el akar jutni gyorsan Niigata-ba és beleszarik a kortárs művészetbe, az is nyugodtan használhatja a Genbi szuperexpresszt. A nagyjából kétórás útra az 5,500 yenes (12,000 ft) jegy átlagosnak mondható, és a többi ilyen vonathoz hasonlóan ez is 240 km/órás sebességgel halad a főleg hidakból és alagutakból álló útvonalon. Szokásos ülések és hétköznapi (na jó, a hétköznapinál sokkal színesebb és sajátosabb) utazó-részlegek is akadnak a vonaton.   


 

Ha tetszik a blog, like-old a Facebook oldalát. Az új írásokat ott mindig megtalálod, nem beszélve sok egyéb japánnal kapcsolatos posztról! Köszönöm!